Hypotyreoosi-info

Etusivu » eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet » Norjalaisten tutkimusluettelo

Norjalaisten tutkimusluettelo

Kirjoittajat

Muualla maailmassa kysytään mielipidettä myös niiltä potilailta, joille ei tyroksiinimonoterapia ole tuonut apua, kun ryhdytään laatimaan hoitosuosituksia kilpirauhasen vajaatoiminnalle.

Skotlannissa parlamentin aloitevaliokunta on hiljattain saattanut yhteen potilaan ja suosituksia laativan instanssin.

Nyt Norjan endokrinologiyhdistys on laatimassa hoitosuositusta, ja se on pyytänyt taustatietoa myös uudelta kilpirauhaspotilaiden yhdistykseltä, Thyroidea Norgelta. Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa on kaksi kilpirauhasyhdistystä, vanha ja perinteinen sekä uusi. Vanhat ajavat perinteisesti niiden asiaa, joille tyroksiinimonoterapia toimii, ja uudet niiden asiaa, joille se ei toimi.

Eilen Thyroidea Norge lähetti tiedot endokrinologiyhdistykselle, 55 sivua. Tiedot ovat englanniksi. Luettelo alkaa sivulla 8.


7 kommenttia

  1. eljii sanoo:

    Jälleen taasen uudelleen tutkimusnäyttöä Suomen hoidonEstoyhdistyksen näkemyksiä kumoten. FLY näitä Suomessakin on esittänyt.

    THYROXIN’in synteettinen T4 sekä henkilöstä toiseen vaihdellen että samassa potilaassa kudoksesta toiseen vaihdellen heikentää kakkos-dejodinaasia. Hassusti vielä aivolisäkkeessä ei heikennä, joten TSH ei kuvaa T3-tilannetta kaikkialla kehossa. (Jos nyt pitoisuus seerumissa ylipäätäänkään kuvaa tilannetta soluissa.) Vaihteluista johtuen oireista Thyroxinilla poistuu pienempi tai suurempi osa tai oireet pahenevat!

    TSH on tästä ja/tai muusta johtuen hyvin epätarkka. Itse luin Hoermann’in ihmettelyn asiasta, mutta samanlaisia on lukuisia.

    T2-hormonista oli Thyrodeia Norgen listassa ensimmäiset vastaani tulleet tutkimukset. Saattavat selittää sen, että joillakin potilailla eläinperäiset lääkkeet toimivat paremmin kuin Liothyronin

    Liked by 1 henkilö

  2. Nuudeli sanoo:

    T2 hormonista on kyllä ollut aika paljon tutkimuksia biokemiallisesti sekä eläinkokeita, ja viime vuosina myös ihmisillä. Jo parikymmentä vuotta on tiedetty, että T2 on aktiivinen hormoni, joka sitoutuu tuman reseptoreihin. Endokrinologian oppikirjojen tieto, että T2 olisi inaktiivinen metaboliitti on hyvin, hyvin vanhentunutta tietoa. Silti tätä opetetaan yhä oppikirjoissa.

    Jos laittaa PubMediin hakusanaksi T2 hormone, tulee 1970 viitettä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=T2+hormone

    T2 hormonin mittaamiselle ihmisen veren seerumista saatiin uusi ja hyvin tarkka mittaustapa pari vuotta sitten. Mittauksen kehittivät saksalaiset. Saksa on viime vuosina noussut täysin johtavaksi maaksi kilpirauhastutkimuksessa. Tästä uudesta mittauksesta oli artikkeli viime vuonna: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24967815

    Mittarin kehittämisen jälkeen saksalaiset ovat julkaisseet jo useita kilpirauhasen vajaatoimintaa käsitteleviä artikkeleita, joissa käytetään mittarina T2:sta. Tässä yksi: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25343227

    Viime vuonna julkaistiin myös artikkeli, jossa käsiteltiin T2 hormonin sitoutumista eri reseptoreihin. Tässä artikkelissa arveltiin kilpirauhashormonien muodostumisessa olevan kyseessä kaskadi, jossa T4, T3 ja T2, ainakin nämä, ovat osia (kaskadi on fysiologinen vaiheittainen prosessi, jossa edellinen tapahtuma määrittää seuraavan tapahtuman): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24602963

    Ja Suomen lääketieteellisissä tiedekunnissa opetetaan yhä: kilpirauhasen vajaatoiminta on yksinkertainen sairaus, johon on vain yksi lääke, T4, ja se yksi lääke tehoaa täydellisesti kaikille maapallon ihmisille. Muuta kilpirauhasesta ei lääkiksessä opeteta. Tämä on taso.

    Liked by 1 henkilö

    • potilas K sanoo:

      Kiitos, Nuudeli!

      Tykkää

      • Johannes sanoo:

        > Tämä on taso.
        Pakkasen puolella tuntuu taso olevan. E-yhdistyksen lausunto 27.5.2013 ”Kilpirauhaspotilaat ansaitsevat näyttöön perustuvaa hoitoa” on näissä blogeissa ruodittu aika murheellisin tuloksin. 5.11.2014 samoin sanoin annettu lausunto ei otsikossaan puhu mistään ”näytöstä”. Miksi ei?

        Tykkää

  3. eljii sanoo:

    Vautsi! T2 tuntuu olevan parannettu versio T3:sta: ”… marked metabolic actions without the undesirable cardiac and central side effects of T3”.

    Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville jyrsijöille annettuna T2 nopeasti edisti perusaineenvaihduntaa. Ilmankos toisilla ihmispotilailla eläinperäiset lääkkeet toimivat parhaiten, niissähän on T2 mukana.

    Koskahan T2 saadaan kliiniseen käyttöön? Ja uuden Kilpirauhaspotilaiden yhdistyksen propagoitavien hoitojen luetteloon 🙂

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilastot

  • 196 862 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com