Hypotyreoosi-info

Etusivu » dejodinaasit » Endokrinologien tiedettä

Endokrinologien tiedettä

Kirjoittajat

Lähes kaikissa kilpirauhasta koskevissa teksteissä lukee, että kilpirauhashormonia T3 syntyy 20 % kilpirauhasessa ja 80 % muualla kehossa dejodinaation aikaansaamassa muunnossa, sekä että kilpirauhanen tuottaa hormoneja T4 ja T3 suhteessa 14:1.

Potilaat ovat etsineet lähteitä tähän, mutta vain yksi ainoa lähde on löytynyt (yleensä tieteessä sanotaan, ettei yksi lähde riitä): Pilon tutkimus vuodelta 1990.

Pilon ryhmä tutki kokonaista 14 kilpirauhasterveen ihmisen kilpirauhashormonituotantoa. Otanta oli niin pieni, että oikeasti arvoista ei voida laskea hajontaa. Jostain syystä osallistujille annettiin 56 kertaa suurempi annos jodia, kuin mitä nykyisin pidetään Yhdysvalloissa saannin ylärajana vuorokaudessa. Tämä on saattanut sotkea mittaustuloksia kautta linjan.

Koehenkilöiden arvot vaihtelivat laajalla skaalalla, eikä kilpirauhasen tuottama T4/T3 ollut tasan 14:1. Itse asiassa se vaihteli välillä 6,4 – 71,5. Muunnon osuus kokonais-T3-tuotannosta vaihteli 58 ja 93,5 prosentin välillä.

Kokosin tämän kirjoituksen kannalta mielenkiintoisimmat arvot taulukkoon. Siitä näkee, että vaihtelu yksilöiden välillä oli erittäin suurta. Koehenkilöt olivat siis terveitä, eikä tätä tutkimusta tehty lääkeannosten selvittämiseksi. Tästä ei mitenkään voi päätellä, että kilpirauhanen tuottaa tasan 5 ug T3:a vuorokaudessa, tai että tämä olisi suurin tarvittava lääkeannos korvaushoidossa. Mikäli kilpirauhanen on tuhoutunut eikä muunto toimi, ollaan lähempänä 20 – 40 ug vuorokausiannosta + imeytymishäviöt.

Koejoukosta siis mitattiin alkuparametrit verikokein ja mittauksin. Sitten heille annettiin radiojodilla merkittyä T4- ja T3-hormonia ja seurattiin niiden poistumista kehosta.
Taulukossa on merkitty paksulla mustalla suurimmat arvot ja punaisella pienimmät.

ETA:n suositus yhdistelmähoidosta vuodelta 2012 alkaa näin:

Introduction


Hypothyroidism is a condition characterized by the clinical and biochemical manifestations of thyroid hormone deficiency in the target tissues of thyroid hormone. The most common cause of hypothyroidism is deficient production of thyroid hormones by the thyroid gland. Thyroxine (T4) is produced exclusively by the thyroid gland; its daily production rate is about 100 g at an average body surface area of 1.79 m 2 (56.2 g/day/m 2). Daily production rate of triiodothyronine (T3) for a body surface area of 1.79 m 2 is about 29 g (16 g/day/m 2): 20% ( 6 g, or 3.3 g/day/m 2 ) is secreted by the thyroid gland, and 80% ( 23 g, or 12.7 g/day/m 2) is generated in extrathyroidal tissues by 5 -deiodination of T4 [1]”

1 Pilo A, Iervasi G, Vitek F, Ferdeghini M, Cazzuola F, Bianchi R: Thyroidal and peripheral
production of 3,5,3 -triiodothyronine in humans by multicompartmental analysis. Am J
Physiol 1990;258:E715–E726.


Pilon tutkimusraportti on siis ETA:n suosituksen ensimmäinen kirjallisuusviite!

Pilon tutkimukseen ja ennen kaikkea sen soveltamiseen liittyvää kritiikkiä löytyy lisää englanniksi täältä: https://thyroidpatients.ca/?s=pilo&x=0&y=0&orderby=relevance&order=DESC


Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilastot

  • 196 868 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com