Hypotyreoosi-info

Etusivu » Tiede, oppi ja uskonto

Tiede, oppi ja uskonto

Mitä on aito tiede? Se on tutkijoiden avoimuutta uusille näkökulmille ja löydöille. Tiede auttaa meitä tietämään ja muodostamaan kuvan todellisuudesta. Tietyn asian tietäminen koostuu palapelin paloista, jotka yhdessä auttavat meitä muodostamaan kuvan kyseisestä asiasta. Jos löytyy palanen joka ei sovi kuvaan, tutkijakunta rientää tutkimaan palaa lisää. Jos toinen tutkijaryhmä tulee samaan lopputulokseen, palanen on totta. Silloin koko siihenastinen kuvahahmotelma pitää tarkistaa uudelleen. Ja niin yleensä tapahtuukin. Emme enää usko maapallon olevan litteä, ja niiden laivojen putoavan rotkoon, jotka menevät liian lähelle reunaa.

Mikä on uskonto? Se on oppirakennelma, kokoelma dogmeja. Joka saarnaa oppirakennelmaa vastaan, on kerettiläinen. Siitä voi seurata pannaan julistaminen tai vielä pahempaa.

Entä lääketiede? Onko se tiedettä vai uskonto? Mitä tapahtuu kolleegalle joka ei noudata tiukkaa ohjeistusta? Suhtautuvatko lääketieteen tutkijat avoimesti toisen leirin löydöksiin? Väitetäänkö yleisölle että vastapuolen tutkimuksia ei ole olemassakaan? Entä jos ei noudata käypä hoito-suosituksia? Kenen intresseissä on niiden noudattaminen, varsinkin silloin kun niitä ei ole?

Entä lääkärinvalan kohta, jossa luvataan auttaa kolleegaa? Kollegiaalisuus? Oppiriidat?

Luvataanko missään olla vapaa ja riippumaton kaupallisista intresseistä? Pitää potilaan etu tärkeimpänä?


2 kommenttia

 1. Ullamaija Pehkonen sanoo:

  Minulla on ollut Thyroxin-lääkitys yli 22 vuotta. Vajaa vuosi sitten TSH oli 0.02, T4v 16.7. Nyt minulla on ollut jatkuva, parin minuutin välein ilmenevä muljahdus 5 viikon ajan. Olen väsynyt, muisti pätkii, silmät turvoksissa. TSH 0.74, T4v 12.5 ja T3v 3.6. Työterveyslääkäri arvioi, että kilpirauhasarvot ovat vvitealueella. Hän lähetti minut sairaalan sisätautilääkärin luo. EKG:ssä ei näkynyt rytmihäiriötä. Arveli, että minulle tehdään Holter-tutkimus. Oma mielipiteeni on, että minulla on vajaatoiminta, kilpirauhasessa. Todettiin 1996 kuolleiksi, pieniksi. Lääkäri salli minun nostaa viikkoannokseni 7×125µgksi, kun aiemmin annostus oli 6×125µg ja 1×100µg. Mitä mieltä te olette?

  Tykkää

  • potilas K sanoo:

   Hei! Jos hyväksyn viestisi, siitä tulee julkinen. En siis hyväksy sitä. Mutta totean että olet vajaalla. Vaihda lääkäriä ja liity Suomen kilpirauhaspotilaat ry:yn http://kilpirauhaspotilaat.fi
   Niin sitten sekä kysymys että vastaus tulivat julkisiksi. En tiennyt että WordPress toimii näin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: