Hypotyreoosi-info

Etusivu » eduskunta » Ministeri Rädyn vastaus kirjalliseen kysymykseen lääkkeiden saatavuudesta

Ministeri Rädyn vastaus kirjalliseen kysymykseen lääkkeiden saatavuudesta

Kirjoittajat

Kysymys ja vastaus ovat luettavissa täällä.

Kansanedustaja Ari Jalonen on huolissaan erityisluvallisia kilpirauhashormonivalmisteita käyttävien potilaiden lääkkeen saannista tilanteessa, jossa huomattava osa niitä määräävistä lääkäreistä on Valviran toimien kohteena (tällä hetkellä 6 kpl). Niinpä hän esitti Kirjallisen kysymyksen 702/2014.

Olennaiset kysymykset:

1. Aikooko ministeri kuulla kilpirauhasen hoitoa koskevan kiistan kaikkia osapuolia ja muodostaa asiasta oman perustellun käsityksensä ja
2. miten ministeri auttaa satoja hädissään olevia potilaita, jotka eivät saa uusittua lääkereseptejään ja voivat siten joutua hengenvaaraan?

Olennainen vastaus:

Ministeriö on saanut runsaasti yhteydenottoja kansalaisilta asiaan liittyen sekä kuullut asiassa eri osapuolia. Ministeriö on vastannut huolestuneiden kansalaisten yhteydenottoihin. Asiaan liittyviä oikeusprosesseja on edelleen käynnissä. Sosiaali- ja terveysministeriö ei voi ottaa kantaa yksittäisissä tapauksissa. Ministeriö seuraa tilannetta tarkkaan ja puuttuu siihen tarvittaessa.

Huomionarvoista on se, että ministeri Räty vastasi ministeri Huovisen tontilla olevaan asiaan.

Ministeri kertoi myös, että synteettistä hormonia on ollut saatavissa jo 1950-luvulta. Hän ei varmaan tiedä, että silloinen hormoni oli T3, eli kiistakapula. T4 tuli Suomen markkinoille vasta 1970-luvun alussa.

Kysyttiin siis, aikooko ministeriö kuulla kaikkia osapuolia, ja ministeriö sanoo kuulleensa eri osapuolia.

Vastaukset huolestuneille kansalaisille ovat olleet kopioita Valviran kannanotoista. Mitään apua ei ole herunut. Todennäköisesti sairaaloiden päivystyspoliklinikat saavat setviä tämän tilanteen seurauksia, koska T3-lääkkeiden yhtäkkinen lopettaminen voi olla hengenvaarallista.

Endokrinologiyhdistyksen lausunto on kokonaisuudessaan mitätöity tämän blogin ensimmäisessä artikkelissa.

Meillä on siis ministeriö, joka maamme ylimpänä terveysalan toimijana ei ole kiinnostunut potentiaalisesta uhasta noin 3200 ihmisen (”yksittäistapauksen”) terveydelle?

Olisi hyvä, jos joku STM:ltä vastauksen saanut huolestunut potilas voisi kopioida saamansa vastauksen kommenttiin.


4 kommenttia

  1. Outi sanoo:

    Tässä toivomasi:

    Arvoisa vastaanottaja,

    Kiitos lähettämästänne kirjeestä sosiaali- ja terveysministeriöön.

    Valvira on selvittänyt viiden lääkärin toiminnan asianmukaisuutta kilpirauhasen vajaatoiminnaksi määrittämiensä sairauksien hoidossa. Asiat ovat tulleet vireille toisten lääkäreiden ilmoituksilla, joissa on esitetty perusteltu epäily potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Eräiden lääkäreiden todettiin määränneen kilpirauhasvalmisteita, erityisesti trijodotyroniini – erityislupavalmistetta, erilaisista oireista kärsivien potilaiden yksinomaisena hoitona ilman asianmukaisia potilaan lääketieteellisiä erotusdiagnostisia tutkimuksia, lääketieteellisiä perusteita ja riittävää seurantaa. Valvira on selvitysten ja niiden asiantuntija-arvioinnin jälkeen rajoittanut kahden lääkärin ammattioikeuksia väliaikaisesti siten, että he eivät voi hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia. Yksi lääkäri on saanut kirjallisen varoituksen. Kysymyksessä olevia lääkäreitä koskevat selvitykset ja niiden arviointi jatkuvat. Kyseessä olevilla lääkäreillä on yhteensä ollut joitakin satoja potilaita.

    Valviran tehtävänä ei ole estää tai edistää minkään tietyn lääkevalmisteen määräämistä tai käyttöä, vaan edistää asianmukaista ja turvallista hoitoa. Asianmukainen ja turvallinen hoito edellyttää potilaan oireiden syiden riittävää selvittämistä, potilaan lääketieteellistä tutkimusta, diagnoosin tekoa lääketieteellisin perustein ja siihen perustuvaa hoitoa. Valvira siis ei ole ”kieltämässä” minkään kilpirauhasvalmisteen tai muun lääkkeen määräämistä. Valviralla ei ole siihen toimivaltaa. Lääkkeiden myyntilupa- ja erityismyyntilupa-asiat kuuluvat Fimealle.

    Nyt kysymyksessä olevien lääkäreiden valvonnassa ei siis kysymys ole minkään tietyn valmisteen tai valmisteryhmän käytöstä sinänsä. Kyse on siitä, onko lääkäri toiminut asianmukaisesti potilaan tutkimuksessa ja hoidossa lääkettä määrätessään. Selvitysten perusteella Valvira on arvioinut, että ko. lääkärit eivät ole tutkineet potilaitaan asianmukaisesti vaan ovat määränneet kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkkeitä, vaikka vajaatoiminnan diagnoosi on monissa tapauksissa ollut hyvin epäselvä ja potilaiden erilaisten oireiden taustalla olevat muut mahdolliset sairaudet ovat jääneet tutkimatta. Ko. lääkärit eivät myöskään monien potilaiden kohdalla ole asianmukaisesti seuranneet määräämänsä hoidon vaikutuksia mm. haittavaikutusten varalta. Useille potilaille on aiheutettu kilpirauhasen liikatoimintaa vastaava tila. Se voi aiheuttaa mm. vaarallisia sydämen rytmihäiriöitä sekä riskin osteoporoosille ja lapsipotilaan kasvun häiriöille. Osa ko. lääkäreistä on myös määrännyt potilasturvallisuutta vaarantavalla tavalla kortisonivalmisteita yhdessä puutteellisesti seuratun kilpirauhasvalmistehoidon kanssa. Lääkäreiden, joiden ammattioikeuksia on rajoitettu, velvollisuutena on lähettää kilpirauhassairauksien hoitoa mahdollisesti tarvitsevat potilaansa toisen lääkärin arvioon ja hoitoon.

    Peruspalveluministeri Susanna Huovinen on 19.6.2014 antanut vastauksen eduskunnan kirjalliseen kysymykseen KK434/2014. Vastauksessa kuvataan Valviran tehtävät ja kysymyksessä oleva valvonta-asiakokonaisuus selkeästi, ks. linkki.

    http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_434_2014_p.shtml#VASTAUS

    Valvira ei siis ole asettanut yleisiä ehtoja minkään tietyn myyntiluvallisen tai erityismyyntiluvallisen lääkkeen määräämiselle eikä vaaranna minkään lääkkeen saatavuuttaa. Ks. myös Valviran aiempi tiedote ”Valvira ei aseta yleisiä ehtoja lääkkeiden määräämiseen kilpirauhaspotilaille”

    http://www.valvira.fi/valvira/ajankohtaista/valvira_ei_aseta_yleisia_ehtoja_laakkeiden_maaraamiseen_kilpirauhaspotilaille

    Ystävällisesti,

    Ulla-Maija Rajakangas

    peruspalveluministerin valtiosihteeri

    Tykkää

    • potilas K sanoo:

      Suurkiitos, Outi!

      Kyllähän Valvira asettaa potilaat vaikeaan asemaan, jos se toimillaan on saanut aikaan sen, etteivät lääkärit enää uskalla määrätä T3:a sisältäviä lääkkeitä. Sanoivat ministerit mitä tahansa.

      Liked by 1 henkilö

  2. Nuudeli sanoo:

    Rädyn vastauksessa on monta mielenkiintoista kohtaa. Esimerkiksi, että lääkärikunta olisi varsin yksimielinen tavasta hoitaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

    Näinhän ei ole, vaan esimerkiksi endokrinologian professori Välimäki joka telkkariohjelmassa ja Hesarin jutuissa kertoo, että diagnoosit tulevat liian myöhään ja potilaita jätetään hoitamatta. MOT ohjelmassa endokrinologi Niskanen Fimeasta sanoo, että ”eihän se ole vaarallinen aine”, tarkoittaen T3 lääkettä. Ja endokrinologi Schalin-Jäntti haastattelussaan taas puhui ihan muuta.

    Hyvä ministeri Räty:

    Jopa endokrinologit keskenään ovat erimielisiä tavasta hoitaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Lisäksi tulevat muut erikoislääkärit, joilla on oma käsitys aiheesta, perustuen kilpirauhasen vajaatoiminnan heidän erikoisalallaan aiheuttamiin vakaviinkin haittoihin (esim. sydänsairaudet) ja niiden korjaamiseen. Sekä tieteellisesti että hoidollisesti on harvaa sairautta, jonka hoidosta olisi näin suurta ERImielisyyttä.

    Liked by 1 henkilö

  3. […] Täällä on sellainen viesti […]

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilastot

  • 196 894 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com