Hypotyreoosi-info

Etusivu » dejodinaasit » Vieraskirjoitus: Raskaana olevat kilpirauhasen vajaatoimintapotilaat eivät saa välttämätöntä T3-hormonia

Vieraskirjoitus: Raskaana olevat kilpirauhasen vajaatoimintapotilaat eivät saa välttämätöntä T3-hormonia

Kirjoittajat

Miten moni lapsi on asetettava vaaraan T3-puutoksen aiheuttamille vaurioille, ennenkuin raskaana olevien vajaatoimintapotilaiden hoitosuositukset alkavat soveltaa olemassa olevia tutkimustuloksia? 

© thyroidhormones.wordpress.com

Raskaana olevien hypotyreoosipotilaiden hoitosuositus tuntee vain yhden kilpirauhasen tuottamista monesta hormonista, T4:n, synteettisessä muodossa Thyroxin. Syyksi ilmoitetaan, ettei kilpirauhashormoni T3 kuitenkaan läpäisisi istukkaa.

Esim. ruotsalaisella nettisivustolla Internetmedicin, jonne moni menee lukemaan asiantuntijoiden kirjoituksia, annetaan hoito-ohjeita ja tietoa osiossa ”Kilpirauhanen ja raskaus”:

”Vain T4 läpäisee istukan, ei T3, sen vuoksi yhdistelmähoidolla Liothyronin ja T4 olevien potilaiden tulee siirtyä T4-monoterapiaan raskauden ajaksi.”

Hoito Liothyroninilla: Yhdistelmähoidolla liotyroniini (T3) ja levotyroksiini (T4) olevat naiset on mahdollisuuksien mukaan hoidettava pelkällä levotyroksiinilla ennen raskautta. Syy tähän on, että T3, toisin kuin T4, ei läpäise istukkaa. Mikäli ei ole mahdollista luopua Liothyroninista, on huolehdittava riittävän korkeista, eli odottavien äitien viitealueella olevista T4-V-tasoista.”

Internetmedicin, 31. tammikuuta 2017

Mutta tämä ei pidä paikkaansa. T3 läpäisee istukan. Ja tämä on ollut tiedossa yli 60 vuoden ajan.

Kelly Landersin ja Kerry Richardin julkaisussa ”Traversing barriers – How thyroid hormones pass placental, blood-brain and blood-cerebrospinal fluid barriers” lehdessä Molecular and Cellular Endocrinology, kerrotaan yhteenvetona miten tieto istukan läpäisemistä kilpirauhashormoneista on lisääntynyt ajan kuluessa (1).

Kirjoituksesta käy ilmi, että jo 1960-luvun alussa oli osoitettu radiojodin avulla, että sekä T3 että T4 siirtyvät äidistä sikiöön. Näihin aikoihin mm. Fisher ym. osoitti tämän vuonna 1964 julkaistussa tutkimuksessa, ja huomauttivat myös että T3 siirtyy istukan läpi koko raskausajan ja myös suuremmassa määrin kuin T4 (2).

”Moreover, in humans triiodothyronine 131I has been observed to pass from the mother to the fetus more readily than thyroxine at all stages of pregnancy (4,7*).”

Fisher et al, 1964*

Landersin ja Richardin artikkelista käy myös ilmi, että 80-luvun alussa, kun oli havaittu D3-entsyymin korkeaa aktiviteettiä istukassa, oletettiin ettei kilpirauhashormoni T3 läpäise istukkakudosta. D3 on dejodinaasientsyymi joka muuttaa T4:n ”epäaktiiviseksi” T3:ksi (rT3) sekä T3:n T2:ksi. Mutta teoria siitä, että D3 ”suojaisi” kilpirauhashormonien siirtymiseltä osoittautui vääräksi saman vuosikymmenen lopulla, kun oli havaittu kiertäviä kilpirauhashormoneja sikiöillä, joiden oma kilpirauhastuotanto ei ollut mahdollista.

1990-luvun alkupuolelta alkaen on myös löydetty istukan kilpirauhashormonien läpäisyn kuljetusmekanismi. Kuljetus tapahtuu kalvoihin sitoutuneiden kuljettajaproteiinien avulla. Näistä MCT8 on spesifinen kilpirauhashormonien T3 ja T4 kuljettamiselle istukkaan, ja näyttää siltä että molemmat hormonit kulkevat sen läpi yhtä suuressa määrin. Muita kalvoihin sitoutuneita kilpirauhashormonien istukan kautta kuljettavia kuljettajaproteiineja ovat LAT1, LAT2, OATP1A2, OATP4A1 ja MCT10. Edelleen uskotaan niitä löydettävän lisää.

Tätä ”uutta” havaintoa että T3 läpäisee istukan, vastoin asiantuntijoiden lausumia, tulee jokaisen miettiä tarkemmin.

T3 tarvitaan, jotta naiset voisivat tulla raskaaksi, jotta raskaudet sujuisivat normaalisti, ja turvaamaan sikiön normaalin kehityksen ja erityisesti aivojen kehityksen, sillä T3 säätää mm. aivosolujen kehitystä, erikoistumista ja signalointia.

Pelkkä oletus, kuten nyt tehdään, että T4-monoterapia tuottaa vereen ja kudoksiin normaalin T3-pitoisuuden, on asia jota tieteellinen tutkimus ei koskaan ole kyennyt osoittamaan. 

Miten monen lapsen, jolla on mahdollisesti T3:n puutos ja sen mukana hidastunut kehitys ja pahimmassa tapauksessa korjaamattomat vauriot, on vielä synnyttävä, ennenkuin kukaan uskaltaa kyseenalaistaa suosituksen, jonka mukaan raskaana olevat naiset eivät saa käyttää T3:a?

Voimme vain toivoa, että asiantuntijoiden suosituksiinsa käyttämä ajatuksenkulku, että ”T3:a ei tule käyttää, koska se ei läpäise istukkaa”, päivitetään ja että tunnustetaan olemassa oleva tieteellinen tutkimus ja sen mukana aletaan antaa raskaana oleville naisille yhdistelmähoitoa T3 + T4.

Kirjoittanut: Nina Oksa nina.oksa@gmail.com

Alkuperäinen ruotsinkielinen teksti: https://thyroidhormones.wordpress.com/2017/04/27/gravida-hypotyreospatienter-far-inte-det-nodvandiga-hormonet-t3/

© thyroidhormones.wordpress.com

FAKTAA

T3:a (trijodityroniini) on lääkkeessä Liothyronin, jota yli 8000 ruotsalaispotilasta käyttää. Ruotsissa Liothyronin on tavallinen reseptilääke.

T3:a on myös kuivatusta kilpirauhasuutteesta valmistetuissa lääkkeissä, jotka ovat erityisluvallisia. Kuivatusta kilpirauhasuutteesta valmistetuissa lääkkeissä, jotka usein lyhennetään NDT (natural desiccated thyroid), on mukana kaikki terveen kilpirauhasen erittämät kilpirauhashormonit. Näiden valmisteiden hormonipitoisuudet ovat lähes identtiset terveen ihmisen veren hormonipitoisuuksien kanssa. Näitä lääkkeitä on käytetty 1800-luvun lopulta asti, ja Ruotsissa niistä on raportoitu vain muutama haittavaikutus vuodesta 1965.

ATA:n suosituksissa vuodelta 2017 lukee, että T3 läpäisee istukan:

”Thyroid stimulating antibodies, ATDs, and most maternal thyroid hormones, can effectively cross the placenta barrier.”

2017 Guidelines of the American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and the Postpartum

 

Viitteet:

  1. Landers K, Richard K. Traversing barriers – How thyroid hormones pass placental, blood-brain and blood-cerebrospinal fluid barriers. Mol Cell Endocrinol. 2017 Jan 30. pii: S0303-7207(17)30054-0. doi: 10.1016/j.mce.2017.01.041. PMID: 28153799
  2. Fisher DA, Lehman, Lackey C. Placental Transport of Thyroxine. J Clin Endocrinol Metab. 1964 May;24:393-400. No abstract available. PMID: 14169496

* Viitteitä Fisherin et al tutkimuksesta vuodelta 1964 (numerointi Fisheristä)

 

  1. Grumbach MM, Werner SC.Transfer of thyroid hormone across the human placenta at term. J Clin Endocrinol Metab. 1956 Oct;16(10):1392-5. No abstract available. PMID: 13367179
  1. Osorio C, Myant NB. The passage of thyroid hormone from mother to foetus and its relation to foetal development. Br Med Bull. 1960 May;16:159-64. No abstract available. PMID: 14429249

 


7 kommenttia

  1. […] Läser du hellre artikeln på finska? Kika då in på Hypotyreoosi-Info. […]

    Tykkää

  2. […] Läser du hellre artikeln på finska? Kika då in på Hypotyreoosi-Info. […]

    Tykkää

  3. eljii sanoo:

    http://turpaduunari.fi/missa-mennaan-kilpirauhaskiistassa/ on Turpaduunarin bogikirjoitus, jonka kommenttien alkupuolella on 3.6.2015 päivätty äidin kertomus synnytyksestään T3-lääkittynä. Helpoin raskaus kolmesta, parhaiten kehittynyt vauva. Lukekaa.

    Tykkää

  4. ASR sanoo:

    Välttämätön T3-hormoni on kielletty valtaosalta aikuisistakin vajispotilaista sillä verukkeella että TERVEILLÄ henkilöillä T4 muuntuu T3:ksi. Tyroksiinihoidetulla valitettavasti veren kohonnut T4-pitoisuus hidastaa maksassa D1-dejodinaasia. Lisäharmina että aivoissa D2-dejodinaasi ei hidastu ja TSH alenee aiheettomasti.

    Uusi tutkimus kuulemma osoittaa kilpparin suorankin T3-tuotannon suurehkoksi, 20…50 prosentiksi. KYSYMYS herääkin, miksi lääketehtaat eivät tuota yhdistelmälääkettä, jossa edes tuo 20 prosenttia T3:a olisi hitaasti vaikuttavana aivan kuin terveestä kilpirauhasesta. USA:ssa apteekit valmistavat tällaista lääkettä

    Tykkää

    • Nina Oksa sanoo:

      ”… Veren kohonnut T4 pitoisuus hidastaa maxassa D1 dejodinaasia”

      Viitaten yllä olevaan tekstiin – onko sinulla mahdollisuus antaa minulle viittauksen?

      Tykkää

    • ASR sanoo:

      Nykyhulluus: ”Pelkkää tyroksiinia kunnes TSH alenee (väärin asetetulle) viitealueelle”. Hulluuden alkaessa kokeneet lääkärit olivat huolissaan biomarkkereiden jäämisestä epänormaaleiksi, mutta kokeneet vaiennettiin.

      Nyt nämä markkereiden vääristymät on otettu uudelleen tutkittaviksi, mutta yllättävän epämääräisiä ovat yhä lausumat siitä, mitkä olisivat oikeat arvot esimerkiksi suhdeluvulle T4v-per-T3v.

      Kun lukee paljon, oppii paljon, mutta jälkikäteen usein vaikea jäljittää eri tiedonmurusten lähteitä. Dejodinaaseroja jäljittäessäni löytyi ekana McAninchin (1) väite että D2 (siis kakkonen) toimii runsaan T4:n läsnäollessa aivoissa eri tavalla kuin muualla ja siksi TSH alenee aiheettomasti.

      Helena Rooth Svenssonin krjoitus Medicinsk Access’issa (2) heijasti minun omaksumaani dejodinaasien työnjakoa. Ja myöskin TSH:n vääristymistä T4-monoterapialla.

      Click to access 2016-01%20-%20Annals%20of%20Internal%20Medicine.pdf

      Click to access pressklipp_1609_medicinsk_access_6_2016.pdf

      Liked by 1 henkilö

  5. astmt30 sanoo:

    Monta toivottua vauvaa jää syntymättä kun lievempiä vajaatoimintoja ei lääkitä (ja samalla estetä satoja tuhansia Hashimotoja sekä sydän- ja verisuonisairauksia). Englannissa hyvän hoidon suositus on jo raskautta suunnitellessa TSH alle 2 ja T4v viitealueen yläpuoliskossa.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilastot

  • 196 633 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com