Hypotyreoosi-info

Etusivu » laboratoriokokeet » Kortisolin mittausmenetelmistä

Kortisolin mittausmenetelmistä

Kirjoittajat

Mainokset

Endokrinologiyhdistys kirjoitti 27.5.2013 lausunnon kilpirauhasen  vajaatoiminnan hoidosta. Siinä ilmoitettiin, että kortisolin ainoa luotettava mittausmenetelmä on verikoe.

Syljen kortisolimääritys ei sovellu lainkaan lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan diagnostiikkaan, koska luotettavaa tutkimustietoa menetelmän herkkyydestä tähän tarkoitukseen ei toistaiseksi ole julkaistu.

Lausuma on edelleen sama 5.11.2014 versiossa.

Yle Lounais-Suomen uutiset 23.3.2015 kertoi FinnBrain-tutkimuksesta, jossa siis selvitetään lapsen aivojen kehitystä, myös äidin raskaudenaikaisen stressin vaikutusta. Professori Hasse Karlsson kertoo:

Aika uus asia on se, että me otetaan hiusnäytteitä, koska hiuksista pystytään mittaamaan kortisolipitoisuuksia, ja kortisoli on stressihormoni, ja me otetaan myös syljestä kortisolinäytteitä. Me kerätään lapsen ulostetta, mikä on ihan uus asia, koska viime vuosina on tullut tietoa siitä, että ulosteen mikrobikoostumus vaikuttaa lapsen aivojen kehitykseen, joka kuulostaa aika oudolta.

80 tutkijaa, 3 miljoonaa euroa, 4000 perhettä…

Mainokset

2 kommenttia

 1. eljii sanoo:

  Monia muitakin asioita endoyhdistyksen lausunnoissa on käännetty päälaelleen. ”Yhdistelmähoidoksi” kutsutaan sellaista jossa T3-osuus on merkityksettömän pieni eli periferisen muuntumisen mahdollisen toimimattomuuden huomiotta jättävä. Selvillesaadun geenimuunnoksen testaamisen torjuvat yhtä pontevasti kuin usein välttämättömät T3v- ja rT3-mittaukset. Kuulemma tuo rT3 on ”inaktiivinen”. Ehkä onkin mutta tukkii T3:n pääsyn. Sen pitoisuus EI seuraa T4-pitoisuuksia.

  Endoilla ovat keinot vähissä jos potilaan keho ei siedä synteettistä T4:ää koska ”synteettistä trijodityroniinia ei pidä yksinään käyttää”. Verovaroja tuhlaavat työläisiin ”poissulkemisiin” sensijaan että Välimäen suosittelemasti alkaisivat koehoidon pahasti oireisille. Oireista lausunto ei halua tietää. Maailmaa kaatava haitta insuliinilla ei ole tarve ottaa useamman kerran vuorokaudessa, mutta T3:lla muka on. T3:kin voi aiheutta ylitoimintaa, mutta T4 paljon enemmän ja paljon pitkäkestoisempana

  Lausunnossa esiintymättömissä monissa kohdissa ovat pahasti jäljessä uusista tutkimustuloksista. Dejodinaasihäiriöt. Hormonien otto synkronissa kortisolin vuorokausiryrmin kanssa. T2:n merkitys. Varmasti muitakin,

  Tykkää

 2. […] Myös Suomen Turussa tutkimusryhmä käyttää syljen kortisolimääritystä. […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tilastot

 • 153,453 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com

Viimeisimmät kommentit

astmt30 artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
Tavantallaaja (MSc) artikkeliin Yhdysvaltain terveysviraston t…
ASR artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
potilas K artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
ASR artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
%d bloggers like this: