Hypotyreoosi-info

Etusivu » eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet » Potilaiden kirje HUS:ille, osa 1

Potilaiden kirje HUS:ille, osa 1

Kirjoittajat

Minulle tulee nykyisin juttuja ja juttuvinkkejä sähköpostitse. Tässä yksi vieraskirjoitus:

 

 

Arvoisa HUS-kuntayhtymän valtuusto

Arvoisa HUS-kuntayhtymän hallitus

Arvoisa HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja Aki Lindén

Arvoisat HUS-kuntayhtymän johtajat ja potilasasiamiehet

KYSYMYS HUS:N YLILÄÄKÄRI SCHALIN-JÄNTIN ANTAMASTA HAASTATTELUSTA JA SCHALIN-JÄNTIN OSASTOLLAAN HARJOITTAMASTA HOIDOSTA

Allekirjoittaneet ovat kilpirauhaspotilaita, jotka käyttävät hoidossaan T3 hormonia joko synteettisenä tai eläinperäisenä lääkkeenä. Lääkkeemme löytyvät Duodecimin ylläpitämästä Lääketietokannasta, aivan tavanomaiseen tapaan laittamalla lääkkeen nimi hakukenttään. Lääkkeemme on määrännyt laillistettu lääkäri, ja lääkkeellemme on haettu erityislupa lääkevalvontaviranomainen Fimeasta, joka on myöntänyt meille tämän erityisluvan lääkkeen käyttöön.

Katsoimme 22.9.2014 Yle 1:llä esitetyn MOT- ohjelman ”Kilpirauhanen sytytti lääkärisodan”. Ohjelmassa haastateltiin HYKS:n osastonylilääkäri (endokrinologia) Camilla Schalin-Jänttiä, joka esiintyi ohjelmassa HYKS:n osastonylilääkärin nimikkeellä. Pidämme ylilääkäri Schalin-Jäntin haastattelua potilaita karkeasti loukkaavana ja kaikin tavoin jopa omituisena. Ylilääkäri Schalin-Jäntin haastattelu on herättänyt poikkeuksellisen voimakasta kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Ylilääkäri Schalin-Jäntti on korkeassa, johtavassa ja vaikutusvaltaisessa asemassa HUS:in ylilääkärinä.

Haluamme kysyä, edustavatko Schalin-Jäntin haastattelussa esiintuomat käsitykset HUS:in johdon käsityksiä. Kysymme, onko ylilääkäri Schalin-Jäntin osastollaan antama ja johtama hoito asiallista ja ajanmukaista, ja käytetäänkö osastolla HUS:n erikoissairaanhoidon osastolle kuuluvia moderneja, monipuolisia ja korkeatasoisia hoitomuotoja. Erityisesti kysymme, miten ylilääkäri Schalin-Jäntin johtamalla osastolla hoidetaan kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia potilaita.

Kysymme, hoidetaanko osastolla potilaita kaikilla laillisesti Suomessa saatavilla olevilla kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitetuilla lääkkeillä, näiden lääkkeiden valmisteyhteenvetojen, pakkausselosteiden ja Lääketietokannan ohjeiden mukaisesti.

Toivomme HUS kuntayhtymän valtuustolta, johtohenkilöiltä ja potilasasiamiehiltä vastauksia kysymyksiimme.
Kunkin kysymyksen alussa on sitaatti ylilääkäri Schalin-Jäntin haastattelusta. Sitaatin jälkeen esitämme sitaattia koskevan kysymyksen.

MOT- ohjelman käsikirjoitus:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/22/kilpirauhanen-jakoi-faktat-kahtia-kasikirjoitus

MOT ohjelma on nähtävissä Yle Areenassa viikon tämän HUS:n johdolle esitetyn kirjelmän allekirjoituksen jälkeen. Ohjelman linkki: http://areena.yle.fi/tv/2270161

KYSYMYKSET:

1. Sitaatti:

”Kilpirauhashormonin ottaminen ilman todettua vajaatoimintaa… Se ei vaikuta vain ihmisen aivoihin. Jos sitä ottaa sellainen, jolla vajaatoimintaa ei ole, hän saattaa jaksaa päivänsä paremmin. Jos ottaa väsymykseen kahvin sijaan T3-pillerin, saattaa kyllä piristyä, … ”

Kyse on meidän lääkkeestämme, jota käytämme krooniseen, elinikäiseen aineenvaihduntasairauteen. Emme voi valita kahvin tai ”T3-pillerin” välillä – meidän on otettava lääkkeemme joka ainoa päivä. Kukaan muukaan T3 lääkityksellä oleva potilas ei voi valita kahvin tai ”T3-pillerin” välillä. Koemme ylilääkäri Schalin-Jäntti lausuman käsittämättömänä.

Kysymys: Toivomme HUS:n johdolta selvennystä, mitä ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa kertomalla, että kahvin sijaan voi ”ottaa-T3 pillerin”? Kysymme myös, hoitaako Schalin-Jäntti kilpirauhaspotilaita antamalla heille kahvia, koska ilmeisesti hänen mielestään kahvi ja T3- lääke voivat korvata toisensa?

2. Sitaatti:

”On syytä kysyä, onko käynnissä jonkinlainen medikalisaatio”

Kysymys: Mitä ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa? Mikä on medikalisaatiota? Miten tämä medikalisaatio ilmenee? Tarkoittaako ylilääkäri Schalin-Jäntti mahdollisesti, että meidän lääkityksemme on medikalisaatiota? Tai onko jonkun muun potilaan saama T3-lääkitys (johon vaaditaan aina sekä resepti että Fimean hyväksymä erityislupa) medikalisaatiota? Toivomme HUS:n johdon selventävän, mikä T3 lääkkeen käytössä on medikalisaatiota.

3. Sitaatti:

”Kun ihminen voi huonosti, hänelle on helppo antaa piristäviä pillereitä. Voisi jopa puhua dopingista”

Toteamme, että Suomen antidoping- toimikunnan verkkosivujen mukaan T3-ääke ei ole dopingia. Kertaamme vielä, että lääkkeemme on kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettu reseptilääke, johon tarvittavan erityisluvan Fimea on hyväksynyt. T3-lääkkeen indikaatio on kilpirauhasen vajaatoiminta, kaikissa muodoissa, lapsille ja aikuisille, mutta indikaationa ei ole ”huono olo”. Suomessa ei saa määrätä ”huonosti voivalle” potilaalle ”piristävänä pillerinä” T3 lääkettä.

Kysymys: Toivomme HUS:n johdon selventävän, mitä HUS:n ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa sillä, että ”huonosti voivalle” ihmiselle on helppo antaa ”piristäviä pillereitä”. Toivomme HUS:n johdon selventävän, määrääkö ylilääkäri Schalin-Jäntti T3-lääkettä ”piristävänä pillerinä” tai väittääkö hän, että joku muu lääkäri, Fimean suostumuksella, määrää T3-lääkettä ”piristävänä pillerinä”. Toivomme myös HUS:n johdolta varmennusta, että HUS:n johto on informoinut ylilääkäri Schalin-Jänttiä siitä, että Suomen antidoping- toimikunnan mukaan T3-lääke ei ole doping-aine.

4. Sitaatti:

”Minua huolestuttaa se, että huonosti voivia ihmisiä yksinkertaisesti huijataan”

Kysymys: Toivomme HUS:n johdon selventävän, ketä HUS:n ylilääkäri Schalin-Jäntin mukaan huijataan. Kuka on huijauksen kohde? Kuka on huijaaja? Onko tällä huijauksella Fimean hyväksyntä? Jos ei ole Fimean hyväksyntää, niin miten on voitu huijata? Lyhyesti, mitä ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa tällä ”huijauksella”?

5. Sitaatti:

”Heidän pitää käydä kalliissa laboratoriokokeissa, jotka eivät ole luotettavia, ja joiden perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta.”

Toteamme, että lääkärimme käyttävät USA:ssa toimivaa Genova Diagnostics- laboratoriota, joka on valvottu ja akkreditoitu laboratorio. Laboratorion tutkimukset ovat kaikilta osiltaan Kelan hyväksymiä ja Kela-korvausten piirissä.

Kysymys: Toivomme HUS:n johdon selventävän, mitä ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa, että käytetään laboratoriokokeita, jotka eivät ole luotettavia. Toivomme perustelua väitteelle, miksi lääkäriemme käyttämä laboratorio ja sen analysoimat, meistä otetut laboratoriokokeet eivät ole luotettavia, vaikka Kela on ne hyväksynyt.

6. Sitaatti:

”Sehän on propagandaa. Sitä tuottavat kai lähinnä kyseiset klinikat, jotka menettävät potilaitaan, jos asiantuntijat sanovat, että toiminta on puoskarointia, jota ei voida hyväksyä”

Kysymys: Mitä ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa tällä? Propagandaa? Väittääkö Schalin-Jäntti, että esimerkiksi allekirjoittaneiden tai muiden T3-lääkityksellä olevien potilaiden hoitavat lääkärit harjoittavat propagandaa, koska muuten menettäisivät potilaita?

Erittäin tärkeänä pidämme vastausta siihen, ketä ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa, kun hän puhuu puoskaroinnista. Kuka on puoskari? Ovatko meitä hoitaneet, laillistetut lääkärit puoskareita? Hyväksyykö Fimea puoskareiden erityislupa-hakemuksia? Mitä Schalin-Jäntti tarkoittaa toiminnalla, jota ei voida hyväksyä? Onko lain mukaista vihjailla, että laillistettu lääkäri on puoskari?

7. Sitaatti:

” …silloin koko hivenaineklinikan toiminta voi olla vaarassa, koska siltä puuttuu reseptit kirjoittava lääkäri…”

Toteamme, että meitä molempia hoitaa laillistettu lääkäri. Lääkitystämme ei ole määrännyt hivenaineklinikka.

Kysymys: Toivomme HUS:n johdon selventävän meille, mitä HUS:n ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa puhuessaan hivenaineklinikoista.

8. Sitaatti:

”Nå, nog är det ju så att de… de som inte mår bra av den här T3-behandlingen, det är ju många som nu liksom nappar på kroken och tänker att nu liksom… det här är en sådan här undermedicin… ”

Tämä osa Schalin-Jäntin haastattelusta on jäänyt (ilmeisesti epähuomiossa) MOT:lta suomentamatta, ja teksti on ainoastaan haastattelukielellä ruotsiksi. Schalin-Jäntti sanoo, vapaasti suomennettuna:

”No, sehän on niin, että ne… ne, jotka eivät voi hyvin tällä T3 hoidolla, on monia jotka ikään kuin nappaavat syötin ja ajattelevat että nyt… tämä on sellainen ihmelääke…”

Kysymys: Mitä ihmettä HUS:n ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa tällä mitä omituisimmalla virkkeellä? Että ne (potilaat?), jotka eivät voi hyvin T3 lääkkeellä, he ikään kuin nappaavat syötin ja ajattelevat, että nyt on löytynyt ihmelääke? Kuinka ne, jotka eivät voi hyvin T3 lääkkeellä, ylipäänsä pitäisivät kyseistä lääkettä ihmelääkkeenä? Toivomme HUS:n johdolta selvennystä, mitä ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa kyseisellä virkkeellä ja mitä ylilääkäri Schalin-Jäntti tarkoittaa ihmelääkkeellä.

9. Sitaatti:

”Det finns väldigt många som inte mår bra av den och de blir ju inte kvar på privatsidan, det… privatsidan och homeopatiska kliniker och de här… spårämnesklinikerna som främst påbörjar de här behandlingarna”

Tämäkin osuus haastattelusta on suomentamatta, mutta HUS:n johto osannee ruotsia. Oma vapaa suomennoksemme on:

”Hyvin monet eivät voi hyvin siitä ja he eivät pysy yksityispuolella.. yksityispuoli ja homeopaattiset klinikat ja ne… hivenaineklinikat, jotka pääosin aloittavat nämä hoidot”.

Toteamme, että emme ole käyneet homeopaateilla emmekä hivenaineklinikoilla. Ei ole lainmukaista väittää laillistettua lääkäriä homeopaatiksi.

Kysymys: Pyydämme HUS:n johtoa selventämään, mitä ovat nämä ylilääkäri Schalin-Jäntin tarkoittamat homeopaatit ja hivenaineklinikat. Kerromme, että Suomessa homeopaatti tai hivenaineklinikka ei saa määrätä lääkkeitä. Ainoastaan laillistettu lääkäri saa määrätä lääkkeitä. Onko mahdollisesti ilmennyt, että joku homeopaatti olisi määrännyt T3-lääkettä? Minkälaisella lomakkeella tällainen määräys olisi tehty? Onko Fimea myöntänyt erityisluvan tällaiselle homeopaatin määräämälle lääkkeelle?

10. Sitaatti:

”…de blir inte kvar på privatsidan utan de kommer sedan till den kommunala sidan för att få hjälp, och det här belastar ju då den kommunala sidan – den… finansierar vi med skattemedel.”

Vapaa suomennos:
”.. he eivät jää yksityispuolelle, vaan tulevat sitten kunnalliselle puolelle saadakseen apua – se – rahoitetaan verovaroin.”

Kysymys: Onko HUS kuntayhtymän linjaus, että jos potilas on käynyt hoidossa yksityispuolella, niin ei ole suotavaa, että potilas tämän jälkeen, mahdollisesti pian tai joskus myöhemmin, käyttäisi kunnallista terveydenhuoltoa? Eikö potilaalla HUS:n mielestä ole valinnanvapaus käyttää sekä yksityistä että kunnallista terveydenhoitoa? Pitäisikö HUS:n mielestä potilaan, joka on joskus käynyt yksityislääkärillä, käyttää jatkossakin vain yksityistä terveydenhuoltoa?

11. Oma loppukysymys:

Kysymys: Toivomme HUS:n johdon selvittävän, onko kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito Camilla Schalin-Jäntin johtamalla osastolla ajanmukaista ja korkeatasoista. Käytetäänkö ko. osastolla kilpirauhaspotilaiden hoidossa kaikkia Suomessa saatavilla olevia lääkkeitä, indikaationsa ja valmisteyhteenvetonsa tai Lääketietokannan ohjeiden mukaisesti?

Ylilääkäri Schalin-Jäntti on, kuten jo aiemmin mainitsimme, korkeassa asemassa HUS:ssa. Schalin-Jäntti edustaa, asemansa vuoksi, HUS:ia esiintyessään televisiohaastattelussa nimellään ja HUS:n ylilääkärin nimikkeellä.

Mielestämme HUS:n ylilääkäri Schalin-Jäntin haastattelu oli hyvin omituinen, kaiken kaikkiaan ennenkuulumattoman loukkaava ja joiltakin osin mahdollisesti lainvastainen.

Toivomme esittämiimme kysymyksiin vastauksia ja selvennystä siihen, edustavatko ylilääkäri Schalin-Jäntin yksilöidyt ja siteeratut käsitykset hänen työnantajanaan toimivan HUS:n käsityksiä, sekä siihen, onko Schalin-Jäntin antama ja johtama hoito ajanmukaista ja kattavaa. Toivomme vastauksia sekä HUS:n hallinnosta, ylilääkäri Schalin-Jäntin edustamalta sisätautien oppialalta että potilasasiamiehiltä. Toivomme HUS:n johdolta vastauksia kuukauden sisään (12.11.2014 mennessä) ja hallitukselta ja valtuustolta seuraavien kokouksien jälkeen.

Kohteliaasti,

Potilas A                                                                                                 Potilas B


7 kommenttia

  1. […] 7. Hypotyreoosi-info (anonyymi kirjoittaja): uusi! https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/03/11/potilaiden-kirje-husille-osa-1/ https://hypotyreoosi.wordpress.com/2015/02/14/moniko-potilas-ei-saa-apua-tyroksiinista-osa-2/ […]

    Tykkää

  2. ASR sanoo:

    ”Söin siinä vaiheessa melkein kymmentä erilaista lääkettä. Ja voin silti vaan huonommin ja huonommin.” Tämä on väärän diagnoosin saaneen vajispotilaan lausuma MOT-ohjelmassa 22.9.2014.
    TUOKO EI OLLUT MEDIKALISAATIOTA?
    (Tuo henkilö sittemmin parani T3-”medikalisaatio”-monoterapialla)

    Tykkää

  3. Nuudeli sanoo:

    Hyvä 🙂 Vastasiko HUS mitään?

    MOT- ohjelmalle ”Kilpirauhanen sytytti lääkärisodan” on uusi linkki: https://www.youtube.com/watch?v=MoSOFEv2twk

    Tykkää

  4. […] 1. osa löytyy täältä. […]

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilastot

  • 196 589 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com