Hypotyreoosi-info

Etusivu » eduskunta » Ministeri Huovinen vastasi kirjalliseen kysymykseen 850/2014

Ministeri Huovinen vastasi kirjalliseen kysymykseen 850/2014

Kirjoittajat

Mainokset

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_850_2014_p.shtml#VASTAUS

Keskeinen viesti on se, ettei ministeriö aio tehdä yhtään mitään hoitokiistassa. Ilmeisesti ministeriö odottaa Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä.

Ministeriö ei välitä potilaiden terveydestä? Ennen KHO:n päätöstä suuri määrä potilaita jää ilman toimivaa lääkitystä. (Lisäksi nyt on erittäin vaikea saada vajaatoimintadiagnoosi ja edes tyroksiinilääkitys, sillä lääkärit on peloteltu ”muotisairaudella”. Vertaistukiryhmissä on kertomuksia siitä, miten endokrinologi on julistanut muotisairaudeksi kilpirauhasleikatun vajaatoiminnan. On siis poistettu kilpirauhanen, ja hormonieritys on nolla. Näin kirjoitetaan hormonioppi uusiksi: Kilpirauhashormonit ovat turhia!)

Ministeriö katsoo, että sillä ei ole tässä vaiheessa tarvetta puuttua alaistensa laitosten ja terveydenhuollon palveluita tuottavien julkisten ja yksityisten laitosten ja henkilöiden toimintaan asiassa. Ministeriö seuraa kilpirauhaspotilaiden hoidon järjestelyiden kehitystä, jotta laadukas ja potilasturvallinen hoito voidaan järjestää.

Ministeriökään ei enää väitä T4-monoterapian perustuvan tieteelliseen näyttöön.

Terveydenhuoltolain mukaisesti kunnallisen terveydenhuollon toiminnan on perustuttava näyttöön ja hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin. Terveydenhuollon toiminnan on oltava laadukasta, turvallista ja asianmukaisesti toteutettua. Samalla tavalla laki yksityisestä terveydenhuollosta edellyttää, että toiminnan on oltava lääketieteellisesti asianmukaista ja siinä tulee ottaa huomioon potilasturvallisuus.

Mainokset

2 kommenttia

 1. potilas K sanoo:

  Kansanedustaja Ari Jalonen: Ministeriöltä kylmää kättä kilpirauhaspotilaille

  Kansanedustaja Ari Jalonen on erittäin huolissaan siitä, että harvinaisia lääkkeitä käyttävien kilpirauhaspotilaiden lääkkeiden saanti on vaarantunut Valviran toimenpiteistä johtuen. Valvira on rajoittanut lääkärinoikeuksia useilta lääkäreiltä, jotka osaavat harvinaiset kilpirauhaslääkitykset, sillä seurauksella, että potilaat ovat jääneet ilman hoitavaa lääkäriä. (Jalosen kirjallinen kysymys 702/2014 ja 850/2014)
  Edustaja Jalonen korostaa, että tässä ei ole kyse yksittäisten potilaiden lääkkeensaantiongelmasta. Harvinaisia kilpirauhaslääkkeitä käyttää Suomessa yli 3000 potilasta ja näiden potilaiden lääkehoito on nyt vaarantunut. Valviran sanktioista johtuen harvinaisia lääkityksiä osaavista lääkäreistä on pula, eivätkä muutkaan lääkärit uskalla kirjoittaa potilaille harvinaisten kilpirauhaslääkkeiden reseptejä Valviran sanktioiden pelossa.
  Edustaja Jalonen toteaa, että potilailla käytössä olevat harvinaiset kilpirauhaslääkkeet, esim. Liothyronin, ovat oikein käytettyinä turvallisia Suomen lääkevalvontaviranomaisen, Fimean, mukaan. Ministeri Huoviselle tämä oli vielä lokakuussa epäselvä asia (eläinperäisen kilpirauhaslääkityksen osalta, ks. vastaus kirjalliseen kysymykseen 702/2014). Nyt ministeri ei enää yritä kiistää harvinaisten kilpirauhaslääkkeiden turvallisuutta (28.11. vastaus KK 850/2014). Hän toteaa vain, että ”hoitolinjoista esiintyy erilaisia mielipiteitä”, ja näin ollen hän hyväksyy harvinaiset kilpirauhaslääkitykset.
  Edustaja Jalonen on erittäin pettynyt sekä peruspalveluministeri Susanna Huovisen että sosiaali- ja terveysministeri Laura Rätyn toimettomuuteen kilpirauhaspotilaiden asiassa. ”Ministerit eivät tee mitään, vaikka potilailla on suuri hätä. Viimeisin vastaus ministeri Huoviselta on, että hän ei tässä vaiheessa puutu alaistensa laitosten tai henkilöiden toimintaan asiassa.”
  Toisaalta ministerin Huovisen vastauksen voi tulkita niinkin, että hän ajattelee mahdollisesti puuttuvansa asiaan jossain vaiheessa. ”Onhan sekin jonkinlainen työvoitto, että ministeri mahdollisesti puuttuu asiaan tulevaisuudessa, mutta se on silti potilaille liian pitkä odotus. Sadoilta potilailta loppuvat lääkkeet nyt, elleivät he saa hoitoa ja lääkitystä ulkomailta.”

  Tykkää

 2. Nuudeli sanoo:

  Sosiaali- ja terveysministeriön vastaukset, yhteensä neljään kirjalliseen kysymykseen, ovat olleet toinen toistaan latteampia ja mitäänsanomattomampia.

  Ministeriö toistaa copypastena eri virastojen tehtävät. Ajatella. Se on ministeriön mielestä vastaus kysymyksiin.

  Jotakin on kuitenkin parantunut. Ministeri vastaa mm., että ”Hoitolinjoista esiintyy erilaisia mielipiteitä”. Vihdoinkin ministeriö tunnustaa, että kyseessä on hoitokiista!

  Myös seuraava kohta: ”…ei ole tässä vaiheessa tarvetta puuttua…” on edistystä. Sillä, tulevaisuudessa mahdollisesti on tarvetta puuttua, sen voi lukea rivien välistä.

  Viimeinen virke kertoo, että ministeriö kuitenkin seuraa tilannetta: ”Ministeriö seuraa kilpirauhaspotilaiden hoidon järjestelyiden kehitystä, jotta laadukas ja potilasturvallinen hoito voidaan järjestää.”

  Yhteenvetona: ministeriö on ihan hukassa. Ministeriöllä ei ole koko aikana ollut mitään substanssiosaamista aiheeseen. Ministeriö ei ole pystynyt valvomaan Potilaslain toteutumista. Ministeriö ei ole pystynyt huolehtimaan potilaiden hoidon turvaamisesta. Nyt ministeriössä on kuitenkin pientä huolestumista tilanteesta, mitä voi lukea rivien välistä yllä olevista siteerauksista.

  Kiitos kansanedustaja Ari Jalonen (ps) aktiivisuudesta! Olet pitänyt hyvin kilpirauhaspotilaiden asioita esillä!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tilastot

 • 156,931 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com

Viimeisimmät kommentit

astmt30 artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
Tavantallaaja (MSc) artikkeliin Yhdysvaltain terveysviraston t…
ASR artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
potilas K artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
ASR artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
%d bloggers like this: