Hypotyreoosi-info

Etusivu » eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet » 444 suomalaisen potilaan kirjelmä

444 suomalaisen potilaan kirjelmä

Kirjoittajat

Mainokset

Sain alkuperäiseltä kirjoittajalta, Heli Kaartiselta, luvan julkaista tämän tekstin. Kiitos siitä!

 

Me allekirjoittaneet yksittäiset ihmiset olemme todella pettyneet Suomen julkiseen ja osittain myös yksityiseen lääkäripalveluun. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien määrä on 2,5-kertaistunut Suomessa noin kymmenen vuoden aikana. Suurimmalla osalla meistä on todettu tämä tauti, jota hoidetaan yleensä aluksi tyroksiinillä (Kyseessä on siis tuote, jota saa esim. Espanjassa apteekista ilman reseptiä). Kuitenkin jos tämä yleisimmin käytetty lääke ei tuota vastetta, niin lääkäreiden asenne ja tieto ns. eläinperäisiä tai muita lääkkeitä kohtaan on yleisesti ottaen olematon ja negatiivinen. On melkein mahdotonta löytää lääkäriä, joka osaa hoitaa sairauttamme. Monilla meistä on myös kaikki taudin oireet, mutta koska arvot ovat viitearvojen rajalla, lääkitystä ei saa edes kokeeksi, ainakaan julkiselta puolelta.
Mielestämme tätä tautia ei pitäisi hoitaa pelkästään mielialalääkkeillä. Tässä tilanteessa monet on jätetty heitteille ilman minkäänlaista hoitoa, koska mielialalääkkeet eivät tähän tautiin auta. Potilaalla on oikeus laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon (Laki potilaan asemasta ja oikeuksista. 17.8.1992/785, 2 luku, 3§).
Olemme myös pettyneet useiden lääkäreiden kommentteihin ”mummotaudista, kuvittelusta, huomionhakuisuudesta” ja kommenteista ”nyt vaan päätät olla virkeä ja lähdet lenkille”. Kun kunto ei enää riitä edes rappusten nousemiseen, tuollaiset kommentit tuntuvat oudoilta. Useimmitenhan tämä tauti todetaan yli 40-vuotiailla. Jos sattuu olemaan 20-40 ikävuoden välillä, lääkäri toteaa usein arvojen ollessa viitteissä, että olet vain arjesta väsynyt, juuri lapsen saanut ja siksi väsynyt, eihän sinulla tätä tautia voi olla jne.
Kuinka monta kärsimyksen vuotta, kuinka monella yksilöllä täytyy vielä tulla lisää, että lääkäreiltä voisi saada apua? Kuka laskee menetykset työelämälle, kun joudumme olemaan kuukausia sairaslomalla, vaikka moni saa avun löydettyään jonkun harvinaisen lääkärin, joka osaa auttaa. Miksi lääkärin täytyy pelätä näiden lääkkeiden antamista? Mikä näissä lääkkeissä on niin erikoista, että niitä on niin vaikeaa saada ja jos saakin, eikä peruslääke toimi, seuraavaa askelta on jopa vaikeampi ottaa kuin ensimmäistä.
Tämä huonosti hoidettu terveydenhoitomme aiheuttaa runsaasti inhimillistä kärsimystä, eriarvoistaa potilaita ja tekee meidät työkyvyttömiksi. Hoitamattomana tauti lisää vakavia sairauksia ja keskenmenoja, lapsettomuutta sekä lasten kehityshäiriöitä.
Ihmisen varattomuus ei saisi myöskään olla esteenä avun saannille. Tapauksessamme suurin osa meistä on joutunut menemään yksityiselle lääkärille, mutta mitäs jos ei ole varaa? Kenelle tämä asia kuuluu? Voisiko lääkäriliitto tms. vastata?

Mainokset

5 kommenttia

 1. Nuudeli sanoo:

  Oikein hyvä kirje! Ja onko todella 444 allekirjoittajaa? Onhan tämä kirje lähetetty eteenpäin?

  Liked by 1 henkilö

 2. Marjo Helene Haanpää sanoo:

  Hei, vaikka tämä mielipiteeni ja kertomukseni ei ehkä tänne ihan kuulu, niin kirjoitan kuitenkin, sillä olen sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa 11 vuotta ja vointini on ollut vaihtelevan huono koko ajan, arvot ovat olleet viiterajoissa, mutta olotila tosi huono. Tuskin jaksoin kahta rappusta nousta, jalat vaan eivät jaksaneet. Olen jo kolmisen vuotta pelännyt työkykyni menettämistä ja olen käynyt työterveydessä aika ajoin hakemassa apua – tuloksetta, on vain tuijotettu labra-arvoja ja niiden perusteella vointini olisi pitänyt olla mitä mainioin, vaan kun ei ollut.
  Ennen opetustöideni alkua viime elokuussa minun oli pakko mennä yksityiselle puolelle lääkärille, joka määräsi minulle Armour Thyroidia. Olen nyt 56 vuotias ja vihdoin 11 vuoden jälkeen olen saanut avun eläinperäisestä kilpirauhashormonista. Jo kahden päivän käytön jälkeen olotilani muuttui ratkaisevasti, ero entiseen oli kuin yö ja päivä. Oloni on parantunut koko ajan jatkossakin ja painokin on alkanut aivan itsestään laskea sinne normaalimpaan suuntaan. Ihanaa, luulin, etten enää koskaan voisi elää normaalin tuntuista elämää. Nyt se on mahdollista ja lääkettä olen syönyt vasta runsaan kuukauden.
  Mutta ei tässä vielä kaikki, kun ”erehdyin” hakemaan apua yksityiseltä puolelta niin nyt minua ei enää hoidetakaan työterveydessä. Enkä tiedä, minne menisin, sillä ei minulla oikeasti ole varaa yksityiseen lääkärihoitoon jatkuvasti.
  Menin yksityiselle vastaanotolle sen vuoksi, kun työterveydestä en saanut apua ja ennenkaikkea siksi, ettei minusta tulisi työkyvytön ja henkilö, joka on koko ajan sairauslomalla.
  Mielestäni yhteiskunnan edun mukaista olisi saada tämä hoito kaikkien ulottuville, jotka ovat minunlaisiani, joille ei pelkkä Thyroxin-hoito auta.

  Liked by 1 henkilö

 3. Terttu Pelto-Uotila sanoo:

  mikä meidän lääkäreitä vaivaa, he eivät kestä kritiikkiä ja lääketiede ei ole mitään salatiedettä, tänä päivänä on tietoa saatavana monesta informaatiolähteestä, enää emme usko kaikkea pureksimatta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tilastot

 • 153,453 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com

Viimeisimmät kommentit

astmt30 artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
Tavantallaaja (MSc) artikkeliin Yhdysvaltain terveysviraston t…
ASR artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
potilas K artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
ASR artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
%d bloggers like this: