Hypotyreoosi-info

Etusivu » dejodinaasit » Kilpirauhashormonien ja TSH:n tasapainosta

Kilpirauhashormonien ja TSH:n tasapainosta

Kirjoittajat

Mainokset

Kilpirauhaspotilaat ovat saaneet aloitteensa Skotlannin parlamentin käsittelyyn jo pari vuotta sitten, ja pääsivulla on runsaasti eri tahojen lähettämiä kirjeitä. Moni istuntokin on julkaistu netissä, ensin parlamentin nettisivuilla ja sen jälkeen YouTubessa.

 

Löysin tohtori Midgleyn kirjeen Skotlannin kilpirauhasaloitteen sivulta. Tohtori Midgley kertoo tiivistelmän tutkimuksesta, jonka hän ja muut tutkijat julkaisivat kesällä 2014 tiedelehdessä Clinical Endocrinology.

The following is a précis of the paper—
Our latest paper examines the relationships between TSH, Free T4 and Free T3 in patients, relating the results to such variables as body mass, age, size of working thyroid gland, and whether or not a patient is on T4 therapy for hypothyroidism.
NB
patients using T3 either in conjunction with T4, or T3 alone were excluded from the study. What it proves is that there is no such thing as an overarching TSH range that is appropriate for everyone, and that the range is affected according to the effect of independent influences such as age, body mass, size of working thyroid volume and whether someone is on T4 or not. The T4 therapy range is very much lower than the ”normal” untreated and sits around the 1 or lower mark. The 3-4 upper level that works for the normal person is not satisfactory and can indicate undertreatment.
We’re also finding that people with no thyroid working at all cannot easily regain normal FT3 with T4 alone and that TSH suppression often has to happen, and in some people no amount of T4 will regain normal FT3 levels. Recent reviews by the gurus now admit that some people cannot handle T4 only and regain health.

Seuraavassa on artikkelin tiivistelmä:
Viimeisin artikkelimme tutkii TSH:n, T4V:n ja T3V:n suhteita potilaissa, ja suhteuttaa ne muihin muuttujiin kuten paino, ikä, toimivan kilpirauhasen koko, ja onko potilas T4-hoidossa vajaatoiminnan vuoksi.
Jätimme pois sellaiset potilaat, joilla oli käytössä T3 yksinään tai yhdistettynä T4:ään. Tutkimus osoittaa ettei ole olemassakaan mitään kaiken kattavaa TSH:n viitealuetta joka sopii kaikille, ja että potilaskohtainen viitealue riippuu muista itsenäisistä vaikutteista kuten ikä, paino, toimivan kilpirauhasen tilavuus ja T4-hoidon olemassaolo. T4-hoidon TSH-viitealue on paljon alempi kuin terveen, hoitamattoman henkilön, ja se on noin 1 tai alempi. Ylempi taso 3-4 saattaa toimia terveelle henkilölle; se ei kelpaa hoidetulle, ja saattaa osoittaa että lääkeannos on liian pieni.
Olemme myös havainneet että potilaat, joilla ei ole toimivaa kilpirauhasta, eivät saavuta normaalia T3V-tasoa pelkällä T4:llä, että TSH pitää usein laskea hyvin alas, ja että joillain potilailla mikään T4-lääkkeen määrä ei riitä palauttamaan normaaleja T3V-arvoja. Alan gurujen viimeaikaiset tiedekatsaukset myöntävät nyt, että kaikki eivät siedä pelkkää T4:ää eivätkä saa sillä terveyttään takaisin.

Clin Endocrinol (Oxf). 2014 Jun 23. doi: 10.1111/cen.12527. [Epub ahead of print]
Homeostatic equilibria between free thyroid hormones and pituitary thyrotropin are modulated by various influences including age, body mass index and treatment.
Hoermann R1, Midgley JE, Giacobino A, Eckl WA, Wahl HG, Dietrich JW, Larisch R.

Selvyyden vuoksi:

Dejodinaasi D1 muuntaa T4 > T3 maksassa, munuaisissa ja kilpirauhasessa
Dejodinaasi D2 muuntaa T4 > T3 aivoissa, aivolisäkkeessä, ruskeissa rasvasoluissa, luustolihaksissa ja sydänlihaksessa.
Dejodinaasi D3 muuntaa T4 > rT3 (käänteinen T3) istukassa, ihossa ja aivoissa.

Ruotsalainen tutkija Stefan Sjögren on osoittanut, että tyroksiinista muuntunut T3 ei läpäise veriaivoestettä, vaan aivot tarvitsevat toimiakseen aivoissa muuntunutta T3:a eli toimivaa dejodinaasi D2:ta.

Ryhmä totesi tässä tutkimuksessa, että muunto T4 > T3 väheni tyroksiinihoidolla (T3V 5,1 > 4,7 pmol/l). Siksi he ottivat käyttöön dejodinaasiaktiivisuusmittarin. Dejodinaasit ovat entsyymejä, jotka poistavat yhden jodiatomin kilpirauhashormoneista, eli ne huolehtivat muunnosta.

Tutkimuksessa ei kerrota dejodinaasiaktiiviisuusmittarin kaavaa, vain että siinä ovat kaikki dejodinaasit mukana.

Lyhennelmä taulukosta 1. Klikkaa kuvaa, niin se suurenee.

g3030

 

Dejodinaasiaktiivisuus on T4-hoitamattomilla 32,8 ja hoidetuilla 25,6 nmol/s.

Ikä vähensi TSH-vastetta aivolisäkkeessä, kun taas lihavuus nosti TSH-pitoisuutta.

Dejodinaasiaktiivisuus TSH:n logaritmin funktiona hoidetuilla ja hoitamattomilla.

dejodinasaktivitet

Harmaat pisteet ja harmaa viiva kuvaavat hoitamattomia, mustat T4-hoidettuja.

Alla on verrattu hoitamattomia ja  T4-monoterapialla olevia Hashimoto-potilaita ilman vajaatoimintaa, sekä T4-hoidettuja kilpirauhassyöpäpotilaita terveisiin.

tab 3 hörmann

Syöpä oli hoidettu kaikilta syöpäpotilailta, 97 % oli saanut radiojodihoidon. Tx = hoidettu, BW = paino.

Autoimmuunitulehdusta (Hashimotoa) potevien dejodinaasiaktiivisuus (tässä on hoidettu autoimmuunitulehdusta ilman todettua vajaatoimintaa):

fig 2 c dejodinaser

Tässäkin kuvassa harmaa kuvastaa hoitamattomia potilaita ja musta hoidettuja.

In conclusion, our study has shown that all thyroid hormones
(TSH, FT4 and FT3) and deiodinases have their individual
though interlocking parts to play in realizing the conditionrelated
patterns of thyroidal expression, regulation and metabolic
activity. Equilibria among thyroid parameters cannot be
simplistically interpreted using the limits of normality established
in complete thyroid health, questioning the role of universally
applicable diagnostic criteria for TSH. It also suggests
revisiting the regimes for treatment optimization.

Yhteenveto: tutkimus osoittaa että kaikilla kilpirauhaseen liittyvillä hormoneilla (TSH, T4V ja T3V) ja dejodinaaseilla on yksilöllinen, vaikkakin toisiinsa kytkeytyvä rooli kilpirauhasen toiminnassa tilan mukaan, toiminnan säätelyssä ja aineenvaihdunnan aktiivisuudessa. Kilpirauhasparametrien tasapainoa ei voida tulkita yksinkertaistetulla tavalla, käyttäen nykyisiä vakiintuneita laboratoriotutkimustapoja. Tutkimus kyseenalaistaa kaikenkattavat TSH-kriteerit diagnosoinnissa. Tutkimuksen perusteella olisi syytä tarkastella uudestaan hoidon optimoinnin menettelytapoja.

Tutkijoilla ei ole taloudellisia sidonnaisuuksia. He eivät ole saaneet tutkimukselle mitään ulkopuolista rahoitusta.

 

Tutkijaryhmä aikoo julkaista vielä lisää tutkimustietoa tästä aiheesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tilastot

  • 162 979 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com
%d bloggers like this: