Hypotyreoosi-info

Etusivu » eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet » Kilpirauhaspotilaan kirje ministeri Huoviselle

Kilpirauhaspotilaan kirje ministeri Huoviselle

Kirjoittajat

Mainokset

Valvira on antanut varoituksen kahdelle lääkärille ja rajoittanut kahden lääkärin oikeuksia. Moni muu lääkäri on tästä säikähtänyt niin, ettei enää uskalla poiketa T4-monoterapiasta.

Sosiaali- ja terveysministeriöön virtaa nyt viestejä huolestuneilta potilailta, jotka ovat jääneet tai ovat jäämässä ilman toimivaa lääkitystään. Alla yksi esimerkki (Sain luvan julkaista, kiitos siitä!).

Arvoisa ministeri Susanna Huovinen,

Olen 56-vuotias kuvanveistäjä/muotoilija/ammatinharjoittaja ja saanut kilpirauhasen vajaatoimintadiagnoosin 22 vuotta sitten, kolmannen lapseni syntymän jälkeen. Sain heti tyroksiinilääkityksen, joka toimi minulla noin 2 vuotta. Vajaatoimintaoireet kuitenkin jatkuivat, jolloin yksityinen endokrinologi vain lisäsi tyroksiinin annoskokoa aiheuttaen minulle melkein sydänkohtauksen. En ole koskaan näiden vuosien aikana tiennyt, että vajaatoimintaan olisi muita lääkkeitä kuin tyroksiini, mm. eläinperäiset ja synteettinen T3-hormoni, jota on käytetty monoterapiana 50-luvulta asti. Näitä lääkkeitä olisi pitänyt minulle kokeilla jo vuosikausia sitten.
Vuosien saatossa huonosti hoidettu vajaatoimintani on aiheuttanut minulle runsaasti kipuja ja kärsimystä, aloitekyvyttömyyttä, sosiaalista erakoitumista, sairauslomilla oloa kroonisten, jo 10 vuotta kestäneiden käsien lihas- ja nivelkipujen sekä sormien puutumisten vuoksi. Se on kohottanut verenpaineeni ja kolesterolit. Diabeteksen puhkeaminen ehdittiin viime syksynä ehkäistä uuden lääkärini antamalla oikealla hoidolla. Huono hoitoni on aiheuttanut minulle fyysisiä vaurioita, tuhonnut talouttani ja työtäni ammatinharjoittajana. Nyt pelkään, että minulle on edellä mainituista syistä kehittynyt myös osteoporoosi.
Olen ollut uuden yksityislääkärin hoidossa kohta vuoden, hänen tutkimuksillaan minulla todettiin muunto-ongelma, johon ei auta pelkästään tyroksiini. Tutkimuksissa todettiin myös hyvin vakava D-25-vitamiinin, seleenin ja jodin puutos. Koskaan ennen ei kukaan lääkäri ole laittanut tutkittavaksi näitä, eikä ruokavaliosta ole ollut mitään puhetta. Painonnousuuni ovat lääkärit kehottaneet minua syömään vähemmän ja liikkumaan enemmän. Nyt näyttäisi siltä, etten joudukaan työkyvyttömäksi, kiitos uuden yksityislääkärini, joka vielä ainakin hetken uskaltaa kirjoittaa minulle T3-hormonia. Jos häneltä myös viedään hoito-oikeus kilpirauhassairauksiin, joudun takaisin sängynpohjalle odottamaan hidasta kuolemaa.
Nykyinen kilpirauhassairauksien hoito on järkyttävässä tilassa ja aiheuttaa suunnattomia inhimillisiä kärsimyksiä ja tragedioita. Potilaat ovat keskenään hyvin eriarvoisessa asemassa. Ne, joilla on varaa yksityislääkäriin, saavat mahdollisesti oireen mukaista hoitoa. Rahakaan ei kuitenkaan auta kaikkia, koska osaavia lääkäreitä on aivan liian vähän kymmenille tai sadoille tuhansille sairastuneille. Terveyskeskuslääkärit eivät tunnu ymmärtävän tämän sairauden monipuolisista oireista paljon mitään, vaan syyllistävät potilaita, joiden oireet jatkuvat tyroksiinin syömisestä huolimatta. Erittäin suuri joukko sairastuneita ei edes saa lääkäreiltä oikeaa diagnoosia, vaan heidät jätetään hoidotta kitumaan ja hitaasti hiipumaan pois elämästä.
Hoitamaton tai väärin hoidettu kilpirauhassairaus lisää vakavien lisäsairauksien puhkeamista. Hoitamaton kilpirauhassairaus aiheuttaa lapsettomuutta ja keskenmenoja. Raskaana olevien naisten hoitamaton kilpirauhassairaus vaarantaa lapsen terveyden ja voi aiheuttaa lapselle mm. autismia tai muita oppimis- ja kehityshäiriöitä. Pidän erittäin tekopyhänä, kun Valvira puolustautuu sillä, ettei se kiellä esimerkiksi T3-hormonin käyttöä potilaan hoidossa. Mitä muuta Valvira tekee, kuin kieltää sen, jos kohta kukaan lääkäri ei tutkintapelossa uskalla sitä määrätä? Jos potilas tutkittaisiin kunnolla ja varmistettaisiin oikea diagnoosi, T3-lääkityksellä olevia potilaita olisi runsain mitoin enemmän kuin nyt. Valviran ”ansiosta” meillä on nyt satoja T3-lääkkeitä käyttäneitä potilaita jätetty täysin heitteille. Heillä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta päästä osaavien lääkäreiden vastaanotoille potilastungoksen vuoksi. Tämä on rikos Suomen lain mukaan!
Laitan teille ihan muistutuksena linkin sivuiltanne potilaan oikeuksista:
http://www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/asiakkaanoikeudet/terveydenhuolto
Kysymyksiä, joihin toivon saavani tyhjentävät vastaukset ministeri Huoviselta:

1. Kuinka Suomen lääketieteellisissä tiedekunnissa voidaan kouluttaa näin osaamattomia lääkäreitä, jos me potilaatkin pystytään opiskelemaan tätä sairautta ja sen eri hoitomuotoja?

2. Jos lääkärini ei enää uskalla määrätä minulle T3-hormonia, kuka varmistaa, että saan uuden lääkärin, joka osaa ja uskaltaa hoitaa minua oikein ja jonka vastaanotoilla on tilaa uusille potilaille?

3. Kuka varmistaa alaikäisille lapsille kodin turvan ja hoidon, jos äidit (joskus isätkin) ovat ulkona tästä maailmasta huonosti hoidetun kilpirauhassairauden vuoksi?

4. Kuka varmistaa oikeanlaiset terapiat ja hoidot sekä koulutuksen ja loppuelämän turvan lapsille, joiden autismin tai muut oppimis- ja kehityshäiriöt ovat aiheutuneet äidin vajaatoiminnan hoitamattomuudesta?

5. Kuka vastaa siitä, että maamme lääkärit saavat tulevaisuudessa oikeanlaisen koulutuksen kilpirauhassairauksiin?

6. Koska Valvira alkaa tutkia näitä virheellisen diagnoosin tehneitä tuhansia lääkäreitä, jotka jättävät potilaan tutkimatta tai lukevat vain viitearvoissa olevia laboratoriotuloksia, kuuntelematta ollenkaan potilasta?

7. Koska Valvira alkaa tutkia lääkäreitä, jotka hoitavat pelkällä tyroksiinilla potilaita, joille se ei tehoa?

8. Kuka on vastuussa siitä, että maamme verovaroja haaskataan surutta usein täysin turhiin ja kalliisiin masennus-, verenpaine-, reuma-, tulehdus- ja kipulääkkeisiin?

9. Kuka on vastuussa siitä, kun potilaat makaavat sängyn pohjalla kykenemättöminä olemaan eloisia, toimeliaita ja työkykyisiä perheen ja yhteiskunnan jäseniä?

10. Kuka ja mitä vastaa sairastuneen ja hoidotta jääneen ihmisen sureville omaisille, kun itsemurha on ollut viimeinen mahdollisuus päästä kurjuudesta eroon?

Arvoisa ministeri Huovinen, toivon saavani mahdollisimman nopeasti selkeät vastaukset kysymyksiini.

Ystävällisin terveisin,

Merja Haapala, potilas, joka nousee ehkä vielä takaisin normaaliin, työkykyiseen ja kivuttomaan elämään

Tampereella, 9.9. 2014

Mainokset

18 kommenttia

 1. Nuudeli sanoo:

  Hienoa! Saako tätä tykätä ja linkata? Miten potilas Haapala itse haluaa, että tieto tästä kirjeestä leviää?

  Tykkää

 2. Merja Haapala sanoo:

  Potilas Haapala antaa luvan jakaa kirjettään 😉

  Tykkää

 3. Nuudeli sanoo:

  Kiitos Merja Haapala 🙂 Jaan kirjettä muillekin.

  Liked by 1 henkilö

 4. Nuudeli sanoo:

  Minusta Merja tuossa yllä antaa luvan. (”Potilas Haapala antaa luvan jakaa kirjettään ”) Omalla nimellään. Eikö näin ole?

  Liked by 1 henkilö

 5. Nuudeli sanoo:

  Tykkäsin Facebookissa 🙂

  Liked by 2 people

 6. Terttu Pelto-Uotila sanoo:

  Tämä antaa toivoa kun on asiallisia ja fiksuja ihmisiä jotka tietävät mitä tehdä tässä toivottomassa tilanteessa.Mistä saa tietoa,mistä voi saada eläinperäisiä lääkkeitä muualta Euroopasta?Kiitos.

  Liked by 1 henkilö

 7. Hei Merja, oletko saanut vastausta vielä. Minäkin haluaisin tietää mistä saan sen lääkärin, joka kirjoittaa minulle jatkossa Thyroid reseptin, kun kaikki ovat tähän mennessä kieltäytyneet uusimasta. Kirjoitin myös ministeri Huoviselle ja yllätys, yllätys… ei minkäänlaista vastausta.

  Tykkää

 8. merjahaapala10 sanoo:

  Hei Kirsi Kyllönen, sain vastauksen, jolla ei ole meille potilaille mitään merkitystä. Se oli tyhjänpäiväistä virkamiehen jaarittelua, jossa kerrottiin mm.. että jos julkiselta ei saa apua, valtio tukee kelakorvauksin yksityislääkärillä käyntiä.

  Tykkää

 9. Ritta Hyytiäinen-Mansnerus sanoo:

  Hei Merja Haapala, olen kohta 64v. nainen Helsingistä. Vuodesta 1966 aloin käyttämään tervkeskuslääkärin suosituksesta synteettistä Thyroxin valmistetta, pari vuotta meni hyvin+masennuslääkkeet Fontex ja Klotriptyl 2 tbl illalla, minulla alkoi kovat päänsäryt v.1971 jolloin sain keskenmenon 5 kuukaudella sekin tapahtui Hgin synnytyssairaalan odotushuoneessa kovien kipujen kera, en koskaan saanut tietää mikä oli keskenmenon syy, syy oli kilpirauhasvaiva jota siihen aikaan ei edes sanallakaan mainittu, tämän keskenmenon jälkeen, minulle alkoi vähän yli 20 vuotiaana kovat päänsäryt noin 5pv/kuukaudessa, jota kest 58 vuotiaaseen saakka. Noin 59v. alkoi ihmeellisiä lihaspolte-kipuja, sydän löi yli 100kertaa/min syn.kilpirauhaslääkettä nostettiin, pari kuukautta meni hyvin verenpaine ja kolestrolilääkityksen myötä, mutta sitten alkoi elämäni helvetti,kovat polttavat kivut selässä, niskassa jalat kädet jopa kasvoissa ihmeelisiä kipuja, silmien näkö huononi vuodessa, että optikko nyt talvella kehoitti seuraavan kerran menemään silmälääkärin luokse, Nyt eletään toukokuu 29.5.2016 oloni on todella huono, lopetin vime kesänä masennuslääkkeet koska minulle tuli kaikista masislääkkeistä huono-olo,menen huomenna lääkärin luokse joka hoitaa potilaita funktionaalisesti, minun kaikki autoimmuunilabrakokeet mm. S-TPOAb oli 247kU/l suositus – 35), vyöruusukoe 410mlU/ml suositus – 50) ja Borrelioosikoe myös 11 AU/ml suositus alle 10) lääkäri nauroi puhelimessa minun autoimmuunituloksia kaikki päin p….tä hänenkin mielestä.Kaikki mahd. Hahimoton tyreoidiitti vaivat, mutta hän ei hoida kilppari sairauksia, lihakset nykii kaula kipeä oik.puolelta korva kipeä niska kipeä kovia takaraivokipuja olen kuin olisin juonut sinihappoa kirvelee ja polttaa käsistä jaloista jne. nerokirurgi katsonut toisten kollegioiden kanssa tuoreet kuvat koko selkärangastani syy ei ole siellä.Sukurasite mutta kaikki ovat jo haudassa,toivon että joku muu vastaisi minulle onko muilla tällaisia hirveitä oloja, kilpirauhassairaudet aiheuttaa diabetes, sydän-aivoinf. nivelreumaa hermokipuja, ihon kutinaa jne…tämän kaiken olen itse tutkinut netistä, lukenut kirjan hankala potilas vai hankala sairaus. Jos joku haluaa laittaa minulle sähköpostia niin se on riittahm@luukku.com. useimmat lääkärit menevät suu tukkoon kun puhun eläinperäisistä kilpirauhaslääkkeistä yksi naislääkäri kertoi ettää minulla on tämä hashimoton tyreoidiitti ja hänkin ei alkusuomalinen geeniperimältään.Olisi kiva jos joku kirjottaisi minulle ikää on minulla mutta sieluni on nuori ja alunperin tempperamenttinen. terv. Riitta 29.05.16

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tilastot

 • 156,931 käyntiä
Follow Hypotyreoosi-info on WordPress.com

Viimeisimmät kommentit

astmt30 artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
Tavantallaaja (MSc) artikkeliin Yhdysvaltain terveysviraston t…
ASR artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
potilas K artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
ASR artikkeliin Potilaat laatimassa hoitosuosi…
%d bloggers like this: